söndag 23 oktober 2011

James tipsar! Om Bamses pekbok



Bamses pekbok är en riktig klassiker som hänger med ännu. Nu finns den dessutom som en helt ny upplaga med nytt omslag, men James favorit är den gamla klassikern. Mest gillar han att krypa upp i soffan med Amber som sällskap när han läser.

Bamses pekbok kan man köpa för 49:- i Allt för föräldrars webbshop, bara som ett exempel.

fredag 21 oktober 2011

Svenska klassiker rakt ner i din telefon eller surfplatta

Jag tänkte att jag skulle passa på att tipsa om en fin liten sida som heter www.litteraturbanken.se. Där kan man helt kostnadsfritt ladda ner ett 30-tal klassiska svenska böcker i formatet epub, som gör det möjligt att läsa dem på en smart phone, läsplatta och surfplatta.

Man kan gå direkt in på hemsidan men vill man även ha lite ämnesord och liknande att titta på kan man gå in på Mölndals Stadsbiblioteks webbplats där alla titlar kommer fyllas på allteftersom (det är jag själv som jobbar med att lägga in dem...). Du behöver inget lånekort för att ladda ner dessa e-böcker!

Exempel på titlar som redan finns nu är Amorina, Det går an och Drottningens juvelsmycke av Carl Jonas Love Almqvist och John Hall: en historia från det gamla Götheborg av Sophie Elkan.

Så småningom kommer även bland andra följande titlar finnas tillgängliga där:

Fru Marianne av Victoria Benedictsson, Clownen Jac av Hjalmar Bergman, De dömdas ö av Stig Dagerman, Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf, Singoalla av Victor Rydberg och Röda rummet av August Strindberg.

Om man vill läsa andra klassiker än svenska så finns även följande sidor som har möjlighet till gratis nedladdning i formatet epub. Det finns ett fåtal titlar på svenska, men väldigt mycket på engelska.

runeberg.org
http://www.gutenberg.org/

onsdag 5 oktober 2011

James tipsar... Om Vem gömmer sig?





Den allra första boken som James visade något slags intresse för var en väldigt tummad pekbok som heter Vem gömmer sig i havet? Det var våra grannar som kom upp med en hel kasse med böcker och leksaker redan när jag var gravid för de hade rensat hemma hos sig och insåg att deras barn, 10 och 13 år gamla, inte längre hade behov av dessa saker. I kassen fanns just en liten blå bok med namnet Calle skrivit på omslaget som rean då såg ut att ha hängt med ett bra tag. Numera är boken är minst tre delar och har blivit läst både fram- och baklänges.

Upplägget i Vem gömmer sig i havet? med att det finns luckor att öppna på varje sida visade sig vara genialiskt. Jag har nog inte träffat ett enda barn som inte gillat konceptet med luckorna. Hur många gånger man än läst boken har James spelat lika förvånad varje gång det är en bläckfisk bakom skattkistan. Fantastiskt.

Jag har inte lyckats hitta just Vem gömmer sig i havet? varken på bibliotek eller bokhandel, men det finns en hel serie med böcker av David Crossley som är liknande. Här kan man titta på djur i skogen, på bondgården och i djungeln.

Bilderna på bokomslagen är lånade från http://www.bokus.com/.

tisdag 4 oktober 2011

Sarenbrant serverar en ny deckarserie


Om man bara kan komma över det faktum att den ena boken heter I stället för dig istället för Istället för dig som i mina öron låter helt bananas är det här en trevlig liten deckarserie av Sofie Sarenbrant.

I första delen av serien Vecka 36 får vi möta två huvudpersoner i form av två höggravida kvinnor, och det är ju inte speciellt ofta som det händer. Den ena av kvinnorna försvinner spårlöst och den andra är hennes bästa vän. Jag vill inte riktigt avslöja vad som sker i del två, men jag kan säga så mycket som att den utspelar sig 16 år senare i tiden än vad del ett gör.

För dig som gillar författare som Camilla Läckberg, Mari Jungstedt och Denise Rudberg så är detta troligtvis en perfekt serie för dig att gräva dig ner i. Lagom lättsmält men väldigt spännande, och man vill inte sluta läsa förrän boken är slut. Jag är ganska övertygad om att sviten kommer fortsätta i flera böcker till.

Bilderna är lånade från http://www.adlibris.com/.