fredag 24 februari 2012

Januari 2012 - Sammanfattning

I och med att jag fick gissa mig till större delen av förra årets läslista så har jag i år beslutat mig för att vara lite mer ordningsam och skriva upp direkt som jag läst ut en bok. Listan för januari ser ut som följer, och inom parentes står ett betyg mellan 1 och 5:

Hjulström, Carin - Finns inte på kartan (4) och Hitta vilse (3)
Gerhardsen, Carin - Pepparkakshuset (4) och Mamma, pappa, barn (4)
Appelqvist, Kristina - Den svarta löparen (4)
Lindström, Fredrik - När börjar det riktiga livet? (5)
Jinder, Åsa - Vill du ha barn med mig? (2)

En väldigt svensk månad och väldigt dominerad av kvinnliga författare.

Bäst - Fredrik Lindströms små historier i När börjar det riktiga livet? är alldeles lagom långa inblickar i  företeelser som är så där härligt lindströmskt på pricken.

Sämst - Sju böcker på en månad är fortfarande lite för dåligt. Kom igen, AK, bättre kan du!

måndag 13 februari 2012

Dags för ett litet projekt! Först ut blir Västerås.



Jag har alltid en förmåga att fastna i fällan att alltid läsa samma typ av böcker. Man kör på sina invanda favoritförfattare och blandar med några få nya och okända som kommer i ens väg. Nu har vi ju hamnat mitt i schlagersäsongen igen och då kom jag på att jag för ett par år sedan tog avstamp i de finalklara artisternas ursprung för att framhålla litterära storheter från trakten. Det var ett ganska roligt experiment (här finns en länk till alla inläggen i den vändan) vill jag minnas och i år ska jag ta det ett steg längre, genom att ta födelsestaden på den artist/grupp som gå vidare till final och sedan läsa en eller flera böcker som utspelar i den staden eller i de trakten. Jag har ju redan mina fyra första städer klara:

Loreen - Västerås
Dead by April - Göteborg 
Ulrik Munther - Kungsbacka
David Lindgren - Skellefteå

Först ut är alltså Västerås. Jag kan inte minnas att jag någonsin läst en bok som utspelat sig i Västerås så det blir ju spännande. Jag har varit några gånger i stan, men känner inte till speciellt mycket om omgivningarna. När man söker på Västerås i vår bibliotekskatalog får man 24 träffar. Jag har valt ut tre titlar som verkar intressanta, sen får vi se om jag läser alla tre.

Hans-Olov Öberg - Djävulens tonsteg
Utspelar sig 1978 och handlar om en polisinspektör som har en svaghet för syntmusik. Det kunde jag ju så klart inte motstå.

Charlotte Ekbom - Grannsjälar
Arbetslösa Hedvig flyttar till Västerås med sin karriärtörstande man och två små barn och blir vän med en tioårig pojke.

Michael Hjort/Hans Rosenfeldt - Det fördolda
Verkar vara en klassisk kriminalroman. Jag undrar om Hans R:s komiska talanger lyser igenom på något vis.

Bilderna är alla lånade från adlibris.com.


fredag 3 februari 2012

Fredrik Strage - För alltid bäst

Kan man ha en favoritjournalist? Jo, men det måste man väl kunna ha. Min är i alla fall Fredrik Strage. En man som vägrar kompromissa med sig själv och alltid står för vad han tycker. Jag kanske inte nödvändigtvis håller med om allt han säger, men jag tycker ändå att han är fantastisk.

Framförallt är det ju när han skriver om musik som man nästan blir tårögd, eller får ont i magen av att man skrattar så mycket. Han kan dock briljera även på andra områden, som t.ex. i den här artikeln om särskrivning på dn.se. Titeln är Särskrivningar skrämmer mig mer än Sean Banan och terrorister och där inser man ju verkligen hur upprörande han tycker att särskrivningar är (vilket jag håller med om).

Men om man verkligen vill grotta ner sig i musikhistoria ala Strage kan man läsa hans hyfsat nyutkomna samling texter Strage Txt. Det är en samling artiklar, både publicerade och opublicerade, från vitt skilda kanaler men den gemensamma nämnaren är musiken. Så här beskrivs boken från förlaget:

"Artiklarna spänner över en tjugoårsperiod (från 1989 när Fredrik Strage gjorde sin första intervju med Linköpingsbandet Njurmännen) och tar med läsaren på en popkulturell resa genom goth, gangsterrap, techno, black metal, zombiefilmer, fotomodeller, nattbussar, graffiti, kaninhoppning, dubbreggae, barpianister, nördar och rosa angorajumprar". Visst låter det fantastiskt? Och det är det också.

Om man mot all förmodan inte fått nog av Fredrik kan man även ge sig på hans tidigare böcker. Fans och Mikronfonkåt. Den sistnämnda passar sig bäst för den hiphop-intresserade, men Fans kan läsas av alla som är ett fan av musik helt enkelt. Här får man bland annat följa några av Westlifes och Michael Jacksons mest hängivna fans i ett porträtt som varken känns förnedrande eller fördummande, utan bara väldigt befriande och underhållande.

Alla bilder är lånade från adlibris.com.