torsdag 11 juni 2009

School's out for summer

Vad kan passa bättre så här i skolavslutningstider än att tipsa om en film som utspelar sig under en dag i ett gäng high school-kids liv. Och inte vilken dag som helst utan just skolavslutningen. Dazed and confused kom 1993 och är min absolut största favoritfilm i high school-genren.

Filmen utspelar sig som sagt under ett dygn och det är framförallt blivande senioren Pink och blivande freshman-killen Mitch som handlingen kretsar kring. För det viktigaste som händer på sista skoldagen är att de blivande seniorerna letar upp de stackars blivande ettagluttarna och ger dem ett kok stryk. Vissa gamla elever tycker detta är så himla roligt att de till och med hänger på fast de gått ur skolan för länge sen (t.ex. Ben Afflecks karaktär O'Bannion). Detta gäller ju främst de nya killarna, de nya tjejerna kidnappas av seniortjejerna och får mest göra pinsamma saker och får dessutom äran att bli nedsmetade i ketchup.

Dagens roligheter avslutas såklart med en jättefest när alla umgås och har det mysigt vid The Moon Tower i Austin, Texas. Många kända namn dyker upp: Ben Affleck som jag skrev innan, Milla Jovovich, Joey Lauren Adams, Adam Goldberg, men kanske framförallt gör Matthew McConaughey en oförglömlig insats som du kan se här:Så om du vill se en riktigt rolig film, och som jag har extremt svårt för tok-komedier alá Ben Stiller & co så rekommenderas Dazed and confused starkt.

Inga kommentarer: