onsdag 9 maj 2007

Ser mitt huvud tjockt ut i den här?

En helt underbar ungdomsbok av Randa Abdel-Fattah.
Historien utspelar sig i Australien och huvudpersonen är Amal, 16 år, och muslimsk-palestinsk. En dag när hon springer på löpbandet bestämmer hon sig efter lång betänketid för att börja bära slöja i skolan. Det slutgiltiga beslutet kommer tack vare en Vännerrepris där karaktären Rachel sjunger Cobacabana inför ett bröllopssällskap som hånat henne, och Amal känner ända in i själen att det är nu hon ska ta sitt livsavgörande beslut. Detta beslut visar sig få en hel del konsekvenser både för henne själv och hennes omgivning.

Det otroligt sköna med den här boken är att Amal framställs som precis vilken tonåring som helst. Hon älskar dokusåpor, komediserier och att umgås med sina vänner. Hon är dessutom hopplöst förälskad i Adam, men är ju väldigt medveten om att det troligen inte kan bli något eftersom hon inte tror på intimt umgänge innan äktenskapet. Amal och hennes vänner beskrivs med sådan värme och humor att man bara ler hela bocken igenom. Det finns även en allvarligare sida, men den tar aldrig över.

Om du bara ska läsa en ungdomsbok om muslimer i västvärlden, läs den här!
betyg: 9/10.

1 kommentar:

Sara i Malmö sa...

Tusen tack för detta tips. Jag behöver verkligen lite boktips nu igen. Jag läser fortfarande så att det står härliga till. Pcokettopplistan räcker ju bara så länge...