tisdag 13 februari 2007

Män som hatar kvinnor - Stieg Larsson

Efter att alla mina kollegor på bibblorna, plus massvis av låntagare hade rosat den här bocken kände jag att det var dags att ge de 800 sidorna en chans.

Storyn kretsar kring Mikael Blomkvist, journalist på tidskriften Millennium som just blivit fälld för förtal på en känd finansman. Mikael behöver en timeout och flyr Stockholm och beger sig till norrländska Hedestad för att officiellt sett skriva en familjekrönika om en av Sveriges största industrifamiljer, Vanger. Dock är hans verkliga uppdrag att söka efter sanningen efter ett försvunnen 17-åring under 1960-talet.

Det tog väldigt lång tid för mig att känna mig engagerad i boken, hade säkert läst 2/3 innan jag tyckte att det började ta sig. I början var det främst svårt att hålla odning på alla olika melemmar i familjen Vanger, de kändes som hundratals. Sista tredjedelen var ändå helt ok, men inte alls så fantastiskt som mina förväntningar hade trott. Dessutom är vissa beskrivningar av brott alldeles för äckliga för min smak, självklart måste det finnas i en deckare men det är inte roligt när bilderna ligger kvar i huvudet långt efteråt...

Betyg: 6/10, antihjälten Mikael Blomkvist förtjänar hälften på egen hand.

Inga kommentarer: