måndag 4 juni 2007

snabbisar

Här kommer några snabba rekommendationer:

Samurajsommar - Första delen i en planerad triologi av Åke Edwardsson. Handlar om Tommy som varje sommar skickas på kollo av sin mamma, som hellre reser jorden runt än tar hand om sin son. Tommys alter ego heter Kenny och är samuraj. Tillsammans med sina kollokompisar bygger han på ett slott i skogen, och innan sommaren är slut ska han och hans krigare få uppleva ett riktigt slag.
Betyg: 7/10

Vindens skugga - Fantastisk roman av Carlos Ruiz Zafon som berättar om Daniel i femtiotalets Barcelona. När Daniel är liten tar hans pappa med honom till De glömda böckernas bibliotek och där får han välja ut en bok att ta med hem. Han väljer Vindens skugga av Julian Carax och blir fulltständigt betagen av historien. När Daniel blir äldre börjar han forska om den mystiske författaren och inser att hans eget liv överenstämmer mycket med Carax liv.
Betyg: 10/10

En shopoholics bekännelser - En rolig och lättläst bok av Sophie Kinsella. Rebecka Bloomwood är journalist på en ekonomitidning, men ekonomi är definitivt inget som hon är expert på. Hon är en obotlig shopoholic som har skulder upp över öronen, som blir väldigt svårt att bortse ifrån när hon blir ekonomisk rådgivare i en tv-show. Kinsella har skrivit sammanlagt fyra böcker om Rebecka, och de är alla lika underhållande, även om man inte alltid förstår hur man kan spendera pengar som Rebecka gör.
Betyg: 7/10

Prinsessan och mördaren - Ett riktigt spännande thriller av Magnus Nordin som man bara sträckläser. Även om det är en ungdomsbok kan man uppskatta den även som vuxen. Handlingen kretsar kring Markus som blir handlöst förälskad i Nina. Problemet är bara att hon är kär i Jajje, som sjunger i ett lokalt rockband. Markus kompis Teo struntar i skolan, och skolans populäraste tjej Lenita gör sitt bästa för att göra livet surt för de flesta inblandade. I en annan stad hittas en ung man på en soptipp, han lever med det är knappt. Vem är det som försökt ta livet av honom? Dessa händelser vävs skickligt tillsammans av Sveriges kanske bästa ungdomsförfattare i spänningsgenren.
Betyg: 8/10

Ett öga rött - Fantastisk debut av Jonas Hassen Khemiri. Huvudpersonen Halim har fattat allt, han är tankesultan och revolutionsblatte. I skolan går det väl så där, men det är ett mindre problem tycker Halim. Boken är skriven på rinkebysvenska och det är till en början lite klurigt, men efter ett tag kommer man in i det och bara älskar sättet som språket flyter på.
Betyg: 10/10

Kiffe kiffe imorgon - Frankrikes svar på "Ett ögs rött". Med samma skärpa och rika språk (dock försvinner nog en del i översättningen) berättar författaren Faiza Guène om tonåringen Doria som växer upp i en förort till Paris. Hennes mamma jobbar som städerska på Hotel Formula 1 och hennes pappa har flyttat hem till Marocko och gift om sig. Dorias liv kantas av begagnade kläder och nedlåtande socialtanter men sakta börjar saker och ting förändras till det bättre. En rolig tonårsskildring av en sliten ghettoförort.
Betyg: 7/10

4 kommentarer:

Sara i Malmö sa...

shit vad många böcker du har hunnit läsa...

Sara i Malmö sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lillajag sa...

Vindens skugga måste jag ta och läsa!!!

Linus Wallin sa...

Magnus Nordin är riktigt duktig!