måndag 4 juni 2007

snabbisar

Här kommer några snabba rekommendationer:

Samurajsommar - Första delen i en planerad triologi av Åke Edwardsson. Handlar om Tommy som varje sommar skickas på kollo av sin mamma, som hellre reser jorden runt än tar hand om sin son. Tommys alter ego heter Kenny och är samuraj. Tillsammans med sina kollokompisar bygger han på ett slott i skogen, och innan sommaren är slut ska han och hans krigare få uppleva ett riktigt slag.
Betyg: 7/10

Vindens skugga - Fantastisk roman av Carlos Ruiz Zafon som berättar om Daniel i femtiotalets Barcelona. När Daniel är liten tar hans pappa med honom till De glömda böckernas bibliotek och där får han välja ut en bok att ta med hem. Han väljer Vindens skugga av Julian Carax och blir fulltständigt betagen av historien. När Daniel blir äldre börjar han forska om den mystiske författaren och inser att hans eget liv överenstämmer mycket med Carax liv.
Betyg: 10/10

En shopoholics bekännelser - En rolig och lättläst bok av Sophie Kinsella. Rebecka Bloomwood är journalist på en ekonomitidning, men ekonomi är definitivt inget som hon är expert på. Hon är en obotlig shopoholic som har skulder upp över öronen, som blir väldigt svårt att bortse ifrån när hon blir ekonomisk rådgivare i en tv-show. Kinsella har skrivit sammanlagt fyra böcker om Rebecka, och de är alla lika underhållande, även om man inte alltid förstår hur man kan spendera pengar som Rebecka gör.
Betyg: 7/10

Prinsessan och mördaren - Ett riktigt spännande thriller av Magnus Nordin som man bara sträckläser. Även om det är en ungdomsbok kan man uppskatta den även som vuxen. Handlingen kretsar kring Markus som blir handlöst förälskad i Nina. Problemet är bara att hon är kär i Jajje, som sjunger i ett lokalt rockband. Markus kompis Teo struntar i skolan, och skolans populäraste tjej Lenita gör sitt bästa för att göra livet surt för de flesta inblandade. I en annan stad hittas en ung man på en soptipp, han lever med det är knappt. Vem är det som försökt ta livet av honom? Dessa händelser vävs skickligt tillsammans av Sveriges kanske bästa ungdomsförfattare i spänningsgenren.
Betyg: 8/10

Ett öga rött - Fantastisk debut av Jonas Hassen Khemiri. Huvudpersonen Halim har fattat allt, han är tankesultan och revolutionsblatte. I skolan går det väl så där, men det är ett mindre problem tycker Halim. Boken är skriven på rinkebysvenska och det är till en början lite klurigt, men efter ett tag kommer man in i det och bara älskar sättet som språket flyter på.
Betyg: 10/10

Kiffe kiffe imorgon - Frankrikes svar på "Ett ögs rött". Med samma skärpa och rika språk (dock försvinner nog en del i översättningen) berättar författaren Faiza Guène om tonåringen Doria som växer upp i en förort till Paris. Hennes mamma jobbar som städerska på Hotel Formula 1 och hennes pappa har flyttat hem till Marocko och gift om sig. Dorias liv kantas av begagnade kläder och nedlåtande socialtanter men sakta börjar saker och ting förändras till det bättre. En rolig tonårsskildring av en sliten ghettoförort.
Betyg: 7/10

Vi som aldrig sa hora

Efter att ha besökt en kulturdag på Västerhöjdsgymnasiet i Skövde, där Ronnie Sandahl gjorde ett bejublat författarbesök kände jag att det var dags för ett omdöme av hans bok "Vi som aldrig sa hora".

Min åsikt om Ronnie Sandahl och hans debutbok är att det är ganska tydligt att killen är ung, språket gör en inte direkt salig, men att det är ett väldigt viktigt tema som boken tar upp. Det känns som det finns väldigt många exempel på böcker som är skrivna ur en tonårstjejs vinkel, hur det är att leva upp till krav och förväntningar som ställs på dem. "Vi som aldrig sa hora" ger istället en bild på hur tonårspojkarna förväntas vara. Att de också har krav och förvåntningar på sig, och att det inte är alla som vill leva upp till dem.

Sandahls portättering av Hannes som är urtypen för den snälla killen, känns äkta och mycket verklighetstroget. Ronnie själv gör under författarbesöket ingen hemlighet av att det är mycket i boken som är självbiografiskt, och han hävdar själv att det är hans upprepade misslyckanden som gjort att boken överhuvudtaget blev skriven.

Boken kretsar alltså kring Hannes och hans kompisgäng, och utspelar sig under en festkväll i Falköping där sanningar avslöjas och svek uppdagas. Det ska bli väldigt spännande att se hur den framtida filmen kommer bli. Ronnie Sandahl ska själv skriva manus och det gör mig lite nervös. Storyn i sig har jag svårt att se hur den ska funka rent filmiskt, men jag hoppas att jag blir glatt överraskad av resultatet för jag tycker fortfarande det är en viktig bok. Jag rekommenderar den ofta till gymnasiekillarna här på skolan.

Betyg: 7/10