måndag 1 december 2008

Amberville - Tim Davys


Svaret på den kluriga bildrebusen från förra veckan var alltså Amberville. Min katt Amber + sångaren Ville i H.I.M fick illustrera så fint. Bildrebusen återkommer!

Boken Amberville av Tim Davys är både en väldigt vanlig och en väldigt ovanlig bok. Jag påminns en hel del om Jens Lapidus Snabba cash på grund av att det handlar om kriminella gäng och organiserad brottslighet. Klimatet är rått och tufft och huvudpersonerna måste ta ställning och svåra beslut hela tiden. Men... Den finns en jättestor skillnad. I Amberville är de hårdkokta karaktärerna inte människor, inte ens djur faktiskt, utan mjukdjur. Hmm, kan både bli hur dumt som helst och hur bra som helst!

Exempel ur boken: "Näsborrarna i Erics tygnos vidgades och han sköt omedvetet sina små, runda öron framåt. Han rynkade sina korsstygsvirkade ögonbryn och sig åt sitt värkande huvud."

Personligen började jag läsa boken just för att det var ett sånt annorlunda upplägg, och jag gillar det verkligen. Det blir väldigt oskyldigt även om det handlar om otäcka saker, och emellanåt riktigt roligt. Bara en sån sak som att gangsterskurken Nicholas Duva aldrig går någonstans utan sina gorillor, och då är det verkligen gorillor. :)

Historien håller dock inte riktigt hela vägen så betyget blir en 2:a - Bra.

Inga kommentarer: