måndag 14 september 2009

Tänk om det där är jag - Johanna Lindbäck

Johanna Lindbäcks tredje bok efter En liten chock och Min typ brorsa är en riktig fullträff! Jag gillade den första och var lite avigt inställd till den andra men den här är bara så klockren.

Boken handlar om Agnes som flyttar från Stockholm till Umeå med sin familj och i och med flytten bestämmer hon sig för att börja ett helt nytt liv. Hon ska vara normal, lyssna på normal musik, klä sig normalt. Vara lagom social och trevlig mot alla.

Hennes plan lyckas väldigt bra, men hela tiden går Agnes omkring och bara väntar på att alla hennes nya kompisar ska syna hennes bluff och inse att allt bara är ett spel. Hon är helt sjukt osäker och kan inte alls förstå varför dessa människor skulle vilja umgås med henne? Hon som är så tråkig och inte har några intressen. Som mest gillar att hänga hemma och läsa en bok.

Självklart dyker det även upp killar i Agnes liv som försvårar allt. Jacob, den sociale musikerkillen som spelar i band. Och Adam, den tystlåtne grannen som gärna kommer över och bara ser på film eller läser. Men säkert inte för att han gillar det, eller henne för delen. Nej, så kan det ju inte vara.

Som sagt en klockren skildring av en gymnasietjejs vedermödor, och helt utan pekpinnar. Johanna Lindbäck är en världsbäst på att skriva roliga och tankeväckande ungdomsromaner om hyggliga människor. Högsta betyg!

Inga kommentarer: