måndag 12 oktober 2009

Blod - Åsa Anderberg Strollo

Sällan har en bok varit så efterlängtad som Blod av Åsa Anderberg Strollo. Jag tyckte jättemycket om hennes debutbok Bryta om som vi dessutom har som klassuppsättning på skolan.

Blod handlar om Ida som är 14 år och som av misstag läser ett brev adresserat till sin mamma där en man antyder att han är Idas pappa. Ida vet inte vad hon ska ta sig till, hon vänder sig till vännerna Nisa och Julia för stöd, men väljer till slut att konfrontera mamman som blir helt bestört och helst inte vill prata om saken.

Ida och pappa David har alltid kommit bra överens. Ida har delat hans intresse för djur och natur och de kan ha livliga diskussioner om vad människorna gör med planetens resurser. Men samtidgt gnager vetskapen i Ida. Är David inte hennes riktiga pappa? De är ju inte speciellt lika, och lillebror är ju blond tills killnad från Ida som har väldigt mörkt hår. Samtidigt brottas även Ida med romantiska känslor för bästa kompisens bror, hur ska det gå med det? Och vad är det med vädret? Ett rasande oväder drar in över staden och ställer alla klimatdiskussioner på sin spets.

En helt ok ungdomsbok, som i en bisats försöker ta sig an klimatfrågan vilket är intressant. Men det är ingen bok i stil med Bryta om, tyvärr.

Inga kommentarer: