tisdag 20 oktober 2009

Tema: Barcelona


Eftersom jag är precis hemkommen från en fulkomligt magisk helg i Barcelona kan jag inte undgå att ha Barcelona-tema på bloggen den här veckan. Veckans bok för v.43 är en gammal favorit som omnämnts flera gånger här på bloggen:

Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafon

En fantastisk roman som handlar om Daniel, som när han är tio år får följa med sin pappa bokhandlaren till De glömda böckernas bibliotek för att få välja ut en bok att ta med hem. Han väljer boken Vindens skugga av Julian Carax och blir fulltständigt betagen av historien. När Daniel blir äldre börjar han forska om den mystiske författaren och inser att hans eget liv överensstämmer mycket med Carax liv.

Handlingen utspelar sig främst i 1950-talets Barcelona och författaren målar upp ett mycket betagande porträtt av staden. Det vimlar av män i mörka rockar, vackra kvinnor och hela historien tycks indränkt i cigarettrök och mystiken byggs skickligt upp genom hela historien och boken blir nästan omöjlig att lägga ner. Dessutom lyckas Carlos Ruiz Zafon väva samman alla trådar till en fantastisk avslutning.

Sällan har jag blivit så drabbad av en bok såsom Vindens skugga drabbade mig. Jag sträckläste den på en tågresa mellan Karlstad och Göteborg och samtidigt som jag bara ville fortsätta att läsa och läsa ville jag ändå inte att den skulle ta slut.

Den enda nackdelen med boken är kanske att man vill packa sina väskor och dra till Barcelona bums, och om man gör det inser man att författaren verkligen har lyckats stämning som är väldigt specifik för just Barcelona. Läs boken och besök staden!

1 kommentar:

Linda Pierre sa...

Jag älskade den här boken! Skrev just om hur häftigt det är att läsa om en bok som handlar om och utspelar sig i den stad man befinner sig i. Nästa att hugga tag i blir hans senaste. :)