tisdag 8 juni 2010

Tre kortisar tillPresidentens hustru - Curtis Sittenfeld
Den här boken är lite av en inofficiell biografi över Laura Bushs liv, ni vet hon som är gift med USA:s tidigare president George W Bush. I boken heter de dock Alice och Charlie Blackwell och Curtis Sittenfeld bjuder oss på ett färgstrakt porträtt av en bibliotekarie (!) med demokratiska sympatier som blir kär i den konservative strulplutten Charlie, som plötsligt står som en av världens mäktigaste män. Det är otroligt fascinerande läsning och det blir bara bättre av att det hela är baserat på verkliga händelser. Man behöver inte vara politiskt intresserad för att uppskatta den här boken, utan den spänner över många genrer och är min favoritbok från förra året.

Kvällstaxa - Idiko von Kürthy
Då det var ett slag sedan jag läste den här lilla romanen så kan jag inte minnas vad någon av huvudpersonerna hette... Men handlingen kretsar kring en kvinna som träffat sina drömmars man (har vi hört den förut) och som tillbringar en kväll hemma i lägenheten klistrad vid telefonen eftersom han sagt att han ska ringa. Boken har några år på nacken och det är lite charmigt att läsa om hur det var innan mobiltelefonen blev en allmän accessoar, och människorna var tvungna att vänta hemma vid telefonen om man väntade ett samtal. Tiden går dock, och kvinnan i fråga börjar tvivla på att drömkillen någonsing kommer höra av sig. För att få tiden att gå rannsakar hon sig själv och analyserar sina tidigare relationer för att försöka hitta vad som alltid gått snett. Jag gillar Idiko von Kürthys böcker för att de är lättlästa, men ändå inte banala. Tysk chick lit är att föredra!
Åse - Denise Rudberg
Denise Rudberg har skrivit en handfull böcker som handlar om den svenska överklassen i Stockholms finare salonger. Åse är ytterligare än i raden och handlar följdaktligen om Åse som tillsammans med sin syster driver en framgårngsrik inedningsbutik. Hon har ett oseriöst förhållande med en dokumentärfilmare och utåt visar hon inga tecken på att hon skulle vara missnökd med sin tillvaro. Men innerst inne är längtan efter familj och barn enorm. Genom sitt jobb träffar hon den excentriska Disa, som efter en kort tids vänskap bjuder med Åse på en vildsvinsjakt i Värmland över helgen. Åse hoppar på erbjudandet men helgen blir inte riktigt som hon tänkt sig.

Inga kommentarer: