måndag 13 februari 2012

Dags för ett litet projekt! Först ut blir Västerås.Jag har alltid en förmåga att fastna i fällan att alltid läsa samma typ av böcker. Man kör på sina invanda favoritförfattare och blandar med några få nya och okända som kommer i ens väg. Nu har vi ju hamnat mitt i schlagersäsongen igen och då kom jag på att jag för ett par år sedan tog avstamp i de finalklara artisternas ursprung för att framhålla litterära storheter från trakten. Det var ett ganska roligt experiment (här finns en länk till alla inläggen i den vändan) vill jag minnas och i år ska jag ta det ett steg längre, genom att ta födelsestaden på den artist/grupp som gå vidare till final och sedan läsa en eller flera böcker som utspelar i den staden eller i de trakten. Jag har ju redan mina fyra första städer klara:

Loreen - Västerås
Dead by April - Göteborg 
Ulrik Munther - Kungsbacka
David Lindgren - Skellefteå

Först ut är alltså Västerås. Jag kan inte minnas att jag någonsin läst en bok som utspelat sig i Västerås så det blir ju spännande. Jag har varit några gånger i stan, men känner inte till speciellt mycket om omgivningarna. När man söker på Västerås i vår bibliotekskatalog får man 24 träffar. Jag har valt ut tre titlar som verkar intressanta, sen får vi se om jag läser alla tre.

Hans-Olov Öberg - Djävulens tonsteg
Utspelar sig 1978 och handlar om en polisinspektör som har en svaghet för syntmusik. Det kunde jag ju så klart inte motstå.

Charlotte Ekbom - Grannsjälar
Arbetslösa Hedvig flyttar till Västerås med sin karriärtörstande man och två små barn och blir vän med en tioårig pojke.

Michael Hjort/Hans Rosenfeldt - Det fördolda
Verkar vara en klassisk kriminalroman. Jag undrar om Hans R:s komiska talanger lyser igenom på något vis.

Bilderna är alla lånade från adlibris.com.


5 kommentarer:

Mia sa...

Ska bli spännande att se vad du hittar om min hemstad Kungsbacka. I tonåren läste jag några böcker om en tjej som utspelade sig i centeala KBA, kan någon ha hetat något i stil med Silverdelfinen, kanske?

Anna-Karin Jakobsson sa...

Hmm, det är inget som känns bekant tyvärr. När jag sökte på Kungsbacka i vår katalog är det ganska knapert med skönlitterära böcker. Tar gärna emot tips om du har några för övrigt!

Lotta sa...

Silverdelfinen! Bra bok av bra författare! Anita Eklund Lykull har jag för mig att hon heter.

Lotta sa...

Silverdelfinen! Bra bok av bra författare! Anita Eklund Lykull har jag för mig att hon heter.

Mia sa...

Har inte någon av alla dessa kändisar som skriver deckare skrivit något som utspelar sig i Onsala? Funderar på om det kan vara GW eller Björn Hellberg, kanske. Osäker.