Den här boken har jag blivit rekommenderad från flera olika håll, dels från Bokus personal som gör listor på rekommenderde böcker, och dels från en svensklärare på min arbetsplats. Jag har dragit mig lite för att läsa den eftersom den är drygt 500 sidor och vanligtvis läser jag inte böcker (harry potter undantaget) som är över 300 sidor... Kalla det lathet eller tidsbrist men så har det blivit. Men jag är väldigt glad att jag gjorde ett undantag för den här boken (Lade ni märke till göteborgsvitsen?!).
Undantaget handlar om en arbetsplats som säkert inte är helt olik alla andra arbetsplatser i världen. Just denna finns i Köpenhamn och är ett center för information om folkmord. Här jobbar fyra kvinnor: en informatör, en projektledare, en bibliotekarie och en sekreterare.
I hela boken igenom får man följa ofta samma händelser, men ur de olika personernas olika synvinklar. Det visar sig att man kan uppfatta alla situationer på väldigt olika vis, och man vet aldrig vad som är "rätt" sätt. Grundhistorien är ändå att bibliotekarien Anne-Lise känner sig mobbad och utstött och de andra har ingen förståelse för varför hon känner så, utan tror snarare att hon har en psykisk sjukdom. En dag blir informatören Iben och projektledaren Malene hotade till livet via e-post och direkt riktas misstankarna på Anne-Lise. Men det kan även vara en av alla krigsförbrytare som de skrivit om i sina artiklar på centret.
Boken är helt underbar att läsa. Man vet aldrig vem som är "ond" eller "god", och samma veva får man intressanta fakta om folkmord i forma av artiklar som Iben skriver. Ett måste om man gillar psykologiska thrillers och en njutning både för dig som gillar hårdkokta deckare, ochför dig som inte är svag för den genren. Den här boken har med andra ord allt.
Betyg: 10/10
1 kommentar:
Har lagt till den här boken till min ska-läsa-liste. Nåt att se fram emot
Skicka en kommentar