fredag 14 november 2008

Montecore - Jonas Hassen Khemiri


Det är egentligen ganska obegripligt att det tagit mig så många år att läsa Jonas Hassen Khemiris andra bok - Montecore. Jag fullkomligt avgudade Ett öga rött och jag har hyllat denna unga (född -78 minsann!) författare högt och brett och fullkomligt sedan dess, men när jag började med Montecore senast precis när den kom ut var det något som gjorde att jag bara kom en liten bit innan jag bytte till en annan bok. Nu är det mig helt och fullt obegripligt hur jag någonsin ens kunnat lägga ifrån mig boken, eftersom den är fullkomligt underbar. Om du gillade Ett öga rött kommer du älska den här med, om du inte gillade Ett öga rött kommer du älska den här i alla fall!

Boken består av en blandning av författarens egna barnsdomsminnen uppblandade med brev från hans fars gamla vän Kadir, som för att utrycka sig milt har ett mycket speciellt sätt att uttrycka sig på. Språket är en blandning av svenska, franska och arabiska och detta gör att man ler med hela ansiktet mest hela tiden. Ett exempel ur boken: ”Låt oss kollidera våra kloka huvuden i ambitionen att kreera en biografi värdig din prominente far!”.

För att använda en klyscha: Ska du bara läsa en bok i år, Läs den här!

Betyg: 10/10

1 kommentar:

Hopp i form Maria! sa...

Typ alla jag känner har läst och älskar hans böcker. men det har inte blivit av för min del. får ta tag i saken nån dag.
när besvikelsen över att jag inte älskar Rushdies senaste har lagt sig..... :(