fredag 21 oktober 2011

Svenska klassiker rakt ner i din telefon eller surfplatta

Jag tänkte att jag skulle passa på att tipsa om en fin liten sida som heter www.litteraturbanken.se. Där kan man helt kostnadsfritt ladda ner ett 30-tal klassiska svenska böcker i formatet epub, som gör det möjligt att läsa dem på en smart phone, läsplatta och surfplatta.

Man kan gå direkt in på hemsidan men vill man även ha lite ämnesord och liknande att titta på kan man gå in på Mölndals Stadsbiblioteks webbplats där alla titlar kommer fyllas på allteftersom (det är jag själv som jobbar med att lägga in dem...). Du behöver inget lånekort för att ladda ner dessa e-böcker!

Exempel på titlar som redan finns nu är Amorina, Det går an och Drottningens juvelsmycke av Carl Jonas Love Almqvist och John Hall: en historia från det gamla Götheborg av Sophie Elkan.

Så småningom kommer även bland andra följande titlar finnas tillgängliga där:

Fru Marianne av Victoria Benedictsson, Clownen Jac av Hjalmar Bergman, De dömdas ö av Stig Dagerman, Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf, Singoalla av Victor Rydberg och Röda rummet av August Strindberg.

Om man vill läsa andra klassiker än svenska så finns även följande sidor som har möjlighet till gratis nedladdning i formatet epub. Det finns ett fåtal titlar på svenska, men väldigt mycket på engelska.

runeberg.org
http://www.gutenberg.org/

Inga kommentarer: