tisdag 9 februari 2010

Dödergök - Katarina Wennstam

Dödergök är Katarina Wennstams andra bok av tre på temat "Mäns våld mot kvinnor". Den första boken Smuts handlade om sexhandel och prostitution, och denna gång är det minst lika brännande viktiga ämnen som tas upp.

Åklagare Madeleine Edwards som vi kommer ihåg från Smuts får ett nytt svårt fall på sitt bord. En ung man har hittats hängd på en vind, och vad som vid första anblicken ser ut som ett självmord visar sig ha ett mycket mer komplicerad bakgrund. Madeleine och polisen Mats Hjörne är övertygade om att det ligger något kopplat till hederskulturen bakom dödsfallet.

Samtidigt har journalisten Maria Allende och henns familj köpt ett hus i en idyllisk förort, som visar sig ha mycket mörka hemligheter. Det gifta paret som ägde huset innan dem har gått skilda vägar i och med att mannen just nu avverkar ett tio år långt fängelsestraff för mordet på sin fru...

Dödergök är i mitt tycke en bättre bok än Smuts. Det är en spänningsroman där författaren ändå lyckas väva in viktiga frågor och hur vi förhåller oss till dem. Ser med spänning fram emot att läsa sista delen i trilogin: Alfahannen som finns ute nu.

Inga kommentarer: