måndag 8 februari 2010

Schlagersäsongen drar igång


(Bilden är lånad från poplight.se)
För att mina vänner ska känna igen mig måste jag ju dra lite paralleller till Melodifestivalen även i den här bloggen. Upplägget blir som följer: Efter varje deltävling synas vinnarnas födelseorter för att undersöka hur litterära dessa orter är.

Efter tävlingen i lördags i Örnsköldsvik stod Salem al Fakir och Ola Svensson som vinnare och därför synar vi Huddinge och Lund extra mycket den här veckan. Vi börjar hos Salem al Fakir.

Huddinge
Huddinge kommun är en kommun i Stockholms län där centralorten är just Huddinge, vilket är en del av tätorten Stockholm i landskapet Södermanland. Huddinge är den efter folkmängd näst största kommunen i Stockholms län med 94 209 invånare.

Huddinge har en hel del litterära stoltheter att skyta med i och med storheter som Karin Boye och Theodor Kallifatides. Även serietecknaren Martin Kellerman kommer från Huddinge.

Karin Boye
Föddes i och för sig i Göteborg men flyttade som 9-åring till Stockholm och som 15-åring till Huddinge. På Kavelbrogymnasiets bibliotek kan du låna den här diktsamlingen som innehåller alla hennes diktsamlingar och därmed alla hennes mest kända dikter.

Theodor Kallifatides
Föddes på byn Molai på Peloponnesos i Grekland och emigrerade till Sverige 1964 vid 26 års ålder. Han skriver sina romaner på svenska, vilket är ganska ovanligt vid såpass sen emigrering. På biblioteket hos oss kan du läsa fyra av hans romaner: Den sjätte passageraren, Ett enkelt brott, Ett nytt land utanför mitt fönster (Biografi) och Vem var Gabriella Orleva?

Inga kommentarer: