onsdag 3 mars 2010

Skövde i våra hjärtan

Självklart blir ju skaraborgsstaden som utlovades i gårdagens blogg allas vår egen favorit:

Skövde
Skövde är en tätort (stad) i Skövde kommun i Västergötland. Staden ligger mellan Vättern och Vänern och är centralort för Skövde kommun. Skövde är Sveriges 30.e största tätort och den fjärde största tätorten i Västra Götalands län.

Ganska känt är att komikern Robert Gustavsson är uppvuxen här, och att schlagerveteranen Thomas G:son föddes men vad ni kanske inte visste är att författaren Per Hagman spenderade en del av sin uppväxt i staden. Per blev känd för att i sina romaner och sin poesi skildra möten mellan vilsna existenser i nattlivets dekadans med det självupplevdas ton och känsla för detaljer. Han har arbetat mycket inom restauranbranschen och flera av krogarna finns med i hans böcker. Han släppte fyra frangångsrika romaner under 90-talet och gjorde en liten comeback 2004 med Att komma hem ska vara en schlager. Här på biblioteket kan du låna hans dikt- och novellsamling Skugglegender.

En annan känd profil från Skövde är journalisten Mustafa Can. Han är född i Kurdistan men uppvuxen i Skövde. Hans stora genombrott kom 2006 med boken Tätt intill dagarna som du kan låna här på Kavelbrogymnasiets bibliotek.

Inga kommentarer: