tisdag 2 mars 2010

Stockholm och Skara i fokus

(bilden är lånad från poplight.se)


I Melodifestivalens tredje deltävling var det Darin och Timoteij som gick direkt till Globen, så idag var det tänkt att vi skulle ta en titt på vad Stockholm och Skara kan erbjuda på den litterära fronten.

Stockholm Sveriges huvustad och största stad med runt 1.3 miljoner invånare i tätorten. Självklart har Stockholm extremt många författare som är födda i stan eller som är verksamma där, därför väljer jag helt fräckt att välja ut två stycken helt själv!

August Strindberg
Han räknas till en av Sveriges mest betydelsefulla författare genom tiderna och har för alltid skrivit in sig i den svenska historien med romaner som Röda rummet, Hemsöborna och De lycksaliges ö samt pjäser som Fröken Julie och Gustav Vasa. samtliga av titlarna kan du låna på Kavelbrogymnasiets bibliotek, och dessutom många fler!

Astrid Lindgren
Allas vår favoritsagotant måste ju självklart få en plats här under verksamma författare i Stockholm. Hon föddes i Vimmerby i Småland men spenderade en stor del av sitt liv i just Stockholm. Hon är även begravd här efter sin död 2002.

Vi har flera av hennes mest populära böcker här på biblioteket, här finns en fullständig lista. På youtube finns mängder av shysta klipp från filmer och tv-serier som baserats på Astrids härliga böcker. Här får ni ett blast from the past med en scen ur Karlsson på taket:Skara däremot... Hittade inga referenser till några litterära storheter i den stan, tar tacksamt emot tips om någon har! Imorgon kommer dock en granskning av en annan skaraborgstad som kompensation, håll ut!

2 kommentarer:

Petter Eremiten sa...

Under uppslagsordet Katedralskolan, Skara, finns en förteckning över kända personer, som har varit elever där. Den upptar följande författarnamn:
Johan Henrik Kellgreen
Johannes Edfelt
Gunnar Wennerberg
Så även Skara har litterära traditioner.

Anna-Karin sa...

Titta där! Tack så mycket Petter för informationen, det var ju inga litterära duvungar direkt. Dock fanns inget att låna ut av dessa herrar på biblioteket här så om man är intresserad får man vända sig till andra bibliotek!