måndag 1 mars 2010

Helsingborg - från schlager till litteratur
Kraftigt försenad kommer här fortsättningen av bloggens serie - Schalgervinnarnas födelseorter på litteraturkartan.
Melodifestivalens andra deltävling avgjordes i Sandviken och som stolta vinnare vid kvällens slut stod Andreas Johnson och Eric Saade. Nu ville det sig så illa att Andreas födelseort Bjärred inte har några framstående litterära kvaliteter och den närmaste staden med såna visade sig vara Lund som avhandlades redan förra veckan. Därför blir det bara en liten koll på Helsingborg idag. Men vänta nu säger det inbitne Eric Saade-fanet, han är ju inte alls född i Helsingborg utan i Kattarp men då säger jag bara: Lycka till att hitta någon författare därifrån... :) Så vi tar ett milslångt kliv ända till:

Helsingborg
är en tätort och centralort i Helsingborgs kommun i Skåne län, belägen vid Öresunds smalaste del. Orten har 91 457 invånare. På literturfronten kan man stoltsera med att Bob Hansson och Sven Nordqvist är födda här, och att Birger Sjöberg spenaderade stor del av sitt liv här.
På biblioteket här kan du låna två av Bob Hanssons diktböcker: Halleluja liksom och Här ligger jag och duger samt Birger Sjöbergs klassiker Kvartetten som sprängdes.
Sven Nordqvist är en riktig personlig favorit för mig med sina underbara bilderböcker om Pettson och Findus. Han har även illustrerat bilderböckerna om Mamma Mu av Tomas och Jujja Wieslander. Om du vill låna hans härliga böcker här på biblioetekt kan vi erbjuda När Findus var liten och försvann, Pettsson får julbesök och Mamma Mu får ett sår.
Här får ni också ett videoklipp från 1993 års julkalender där Ika Nord är underbar som katten Findus:

Inga kommentarer: