fredag 23 mars 2012

Svikaren - Katarina Wennstam


Nu i mars kom en av mina favoriter Katarina Wennstam ut med en ny bok som är första delen av tre i en tänkt trilogi om advokaten Shirin Sundin. Fröken Sundin blinkade förbi i Wennstams senaste bok Alfahannen och i denna roman får vi återse en hel del gamla bekanta från de tidigare böckerna. Jag tycker om när man gör så, det kanske inte tillför handlingen så mycket alla gånger men som läsare premieras man lite för att man läst de tidigare böckerna, även om de inte hänger ihop på ett livsnödvändigt sätt.

Svikaren är en ganska lågmäld thriller som i vanlig ordning när det kommer till Wennstam handlar om viktiga frågor som t.ex. jämställdhet, lika inför lagen och orättvisor. Fotbolsspelaren Sebastian Lilja mördas strax efter en uppmärksammad övergång från AIK till Hammarby, och polisen söker svaret på mordgåtan i hans fotbollsliv. Men efter en ganska kort stund upptäcker kriminalkommisarien Charlotta Lugn att det troligtvis är ett helt annat motiv som ligger bakom. Något som gör hennes inblandning i fallet extra känsligt.

Jag tycker som sagt om Katarina Wennstams tidigare spänningsromaner Smuts, Dödergök, Alfahannen och även hennes oerhört intressanta och skrämmande böcker En riktig våldtäktsman och Flickan och skulden. Jag blir inte besviken på Svikaren heller. Det känns viktigt och angeläget, och på en helt annan nivå än vilken dussindeckare som helst.

Bilden är lånad från http://www.adlibris.com/.

Inga kommentarer: