söndag 25 januari 2009

1001 album

Eftersom jag överlag är väldigt förtjust i topplistor var jag ju bara tvungen att lägga vantarna på en bok som heter 1001 album du måste höra innan du dör. En riktig tegelsten där journalister som ska föreställa experter listat de bästa 1001 albumen som gavs ut mellan 1955 och 2007.

Jag anser mig vara hyfsat beläst när det gäller musik, men jag skäms lite när jag bläddrar igenom den här boken eftersom det är mycket jag inte känner till. Men det som gör att jag skäms allra mest är ändå hur otroligt få av albumen som jag äger, hört visst, men det känns som man måste äga dem för att verkligen kunna säga att man hört dem på riktigt. Jag börjar räkna efter hur många som finns i min ca 250 skivor stora samling av LP och CD och det är ett pinsamt lågt antal... 28 st, av 1001. Det tar hela 32 år innan jag kan bocka av ett album som finns i min samling: Depeche Modes Music for the masses från 1987. Sedan fortsätter det med tre på 80-talet (R.E.M, Jakob Hellman, Neneh Cherry), 20 på 90-talet (Depeche Mode, KLF, R.E.M, Suede, Smashing Pumpkins, Pet Shop Boys, Blur, Oasis, Garbage, Pulp, Cardigans, Primal scream, Kent, Verve, Broder Daniel) och tre på 2000-talet (Coldplay, Strokes, White stripes).

En rolig bok är det för en musiknörd som mig själv och jag lovar mig själv att skaffa fler album med till exmpel: David Bowie, The Smiths, Morrissey, Joy Division, The Clash, The Cure, Sisters of mercy, Franz Ferdinand, New Order och Saint Etienne. För det gills faktiskt inte om man bara har albumen som mp3-or på datorn...

Längra fram kommer ni säkerligen även få läsa om hur många filmer av 1001 filmer du måste se innan du dör som jag sett och hur många böcker av 1001 böcker du måste ha läsat innan du dör som jag läst.

2 kommentarer:

AnnaLena sa...

Oj, undrar hur många jag skulle kunna bocka av?? The Clash och The Cure förstås. R.E.M oxå faktiskt.

Anna-Karin sa...

Det är väldigt blandade genrer med bland de 1001 så du skulle nog kunna få med en del, kanske något metallica-album t.ex? Du får helt enkelt gå till bibblan och kika i boken! Vore roligt att se hur många ni andra har från den här listan.