söndag 18 januari 2009

Vinterstaden - Arnaldur IndriðasonMin vän Maria Källgren är en riktig bokmal och ska bli lokförare när hon blir stor. Här kommer en bokrecension från henne!

En kall januarikväll blir polisen kallade till ett höghusområde i Reykjavik. Vid ett av husen ligger en mörkhyad tioårig pojke stucken i magen och frasfrusen i isen under honom. Ett fruktansvärt brott har begåtts och polisen har flera spår som de måste följa och reda ut.

Pojkens storebror är försvunnen och misstankar riktas mot honom. Varför gömmer han sig? Har han gjort något fruktansvärt eller bevittnat det? Det visar sig att en av pojkarnas lärare är en känd aggressiv rasist. Kan dådet ha främlingsfientliga tecken? Andra spår har kopplingar till stadens narkotikahandel. Erlendur och hans två kollegor, Sigurður Óli och Elínborg, famlar till en början i mörkret men snart klarnar den tragiska bilden.

Arnaldur Indridasons är prisbelönad flera gånger med bland annat The Gold Dagger och The Martin Beck Award. Han har skrivit 8 böcker om Erlendur och hans kollegor varav fem av dem har översatts till svenska. Personligen tycker jag att Vinterstaden är en av dom bästa. Alla böckerna är värda att läsa men Glasbruken och Kvinna i grönt är även de riktigt bra.

Islands karga landskap passar perfekt som scenografi för ett mord och Indriðason sätt att berätta och beskriva gör hans böcker väldigt svåra att lägga ifrån sig. Och för att citera texten på baksidan av boken: ”Människor som föraktar deckare borde läsa denne prisbelönte, isländske författare och rodna.”

Inga kommentarer: