lördag 5 april 2008

2 x Mats Berggren

När vi hade Kulturdag på skolan för en månad sedan engagerade jag Mats Berggren som gäst för författarbesöket. Det blev mycket uppskattat och jag själv läste några av hans böcker innan så jag kunde ha en åsikt. Jag började med Blåögd som vi har som klassuppsättning.

Blåögd är inspirerad av en verklig händelse från England. I Mats Berggrens version har han lagt handlingen till Sverige och ändrat några detaljer. Det handlar om en tjej som, har vi hört den förut, blir kär i fel kille. I det här fallet är det en nynazist som tycker om att slå sönder oskyldiga människor. Tjejen inser sitt misstag, skvallrar till polisen om ett brott han begått och blir i sin tur utfryst av hela skolan.

Jag sträckläste boken på tåget hem, den är ganska tunn, och det tog ganska exakt en och en halv timme. Boken känns väldigt viktig och handlar om viktiga saker. Till exempel om man ska agera om man ser något brottsligt, trots att man själv kan råka illa ut?

Betyg: 8/10

Bok nummer två av Mats Berggren heter Det finns inga skridskor i öknen.

Den här boken handlar främst om kulturkrockar. Fatima är muslim, bär slöja och har en väldigt kontrollerande pappa. När klassen ska på skridskoutflykt får Fatima inte följa med pga som Pappa säger "Det står i Koranen att flcikor inte får åka skridskor." Fatima råkar ändå trassla sig in i en situation som gör att hennes klasskompis Sofia tror att hon ska följa med. Sofia har det inte heller helt lätt med en mamma som alltid jobbar. De två blir vänner, men det är fortfarande mycket som an gå fel.

Boken känns som en typisk ungdomsroman, men historien om Fatima känns inte som något klichéartat porträtt av en muslim, utan mer intressant och ger en bra grund för historien. Mats Berggren sade själv när han var på besök hos oss att han ofta får frågor från tjejer om hur han kan veta hur de tänker innerst inne, och det kan jag verkligen förstå eftersom både Fatima och Sofia känns väldigt trovärdiga.

Betyg: 7/10

Inga kommentarer: