tisdag 17 mars 2009

Olika musik i bokformNu när Melodifestivalens sexveckors-turné är över känner jag att det är läge att tipsa om musikböcker, både för dig som saknar schlagerkänslan och redan längtar till nästa år, och för dig som vill läsa om musik som är så långt ifrån den glammiga schlagermusiken som möjligt.

High Fidelity
-
Nick Hornbys mästerverk som är ett måste för alla musiknördar. Rob (spelad av John Cusack i filmen) äger en musikaffär och affärerna går ganska knackigt. Det blir inte heller bättre av att hans kollega i affären (spelad av Jack Black) konsekvent vägrar expidera folk med i hans tycke dålig musiksmak... Rob har också en förkärlek för topplistor och kan alltid referera en händelse till en viss låt. Kärlekslivet är också problematiskt eftersom hans flickvän Laura precis dumpat honom. En smart och mycket rolig roman!

Lucia i svart-
Britta Svensson skrev ungdomsromanen som låg till grund för Ulf Malmros film Tjenare kungen. Abra jobbar på en korvfrabrik men drömmer om ett liv som rockstjärna. Tillsammans med bästa kompisen Millan startar hon ett band med förhoppningar om guld och gröna skogar. Men varför måste allt vara så komplicerat? Framförallt när det gäller killar, Abra verkar bara träffa såna som är helt fel för henne. En tuff roman om kärlek och musik.

Saker vi kunde berätta
-
I den här boken av Tony Parsons får vi träffa redaktionen på musiktidning The Paper i London. Det är: Ray, den enda journalisten som vägrar klippa håret och sluta med utsvängda byxor. Leon, som är på flykt från gänget Dagenham Dogs som retat upp sig på en av hans recensioner. Och Terry som genom ett under intervjuat och blivit vän med den legendariske rockstjärnan Dag Wood. Problematiskt blir det dock när Dag kommer till London och försöker lägga an på Terrys flickvän. Tony Parsons har själv arbetat som musikjournalist och det synd tydligt att han vet vad han snackar om.

Schlagerbög-
Peter Tai Christensen har skrivit den ultimata boken för alla schlagernördar. Fullproppad med referenser till obskyra bidrag som man trodde att man glömt. Man får till exempel svar på: Vilken låt tycker fansen är bäst genom tiderna? Vem är tävlingens hetatste hane? Vilka likheter finns mellan karelsk pirog och Mitt i ett äventyr med Carola? Vem är mesta schlagerdivan och vilket land är utan konkurrens det fulast klädda? Boken handlar även om Adam, en äkta schlagerbög som lever i två världar: Den glittriga schlagervärlden och den gråa vardagen. En underhållande bok, även om man inte gillar Melodifestivalen och Eurovision Song Contest, men det underlättar.

I maj ska ju som bekant Malena Ernman tävla för Sverige i Ryssland. Redan i semifinalen möts det på hårt motstånd av till exempel Bulgarien, ett bidrag som jag tror kan bli en riktig klassiker. Till alla som tycker att Håkan Hellström sjunger falskt, kolla in:

3 kommentarer:

Elin sa...

Här äe en mycket bra bok, där musiken på många sätt står i centrum http://www.dn.se/kultur-noje/livet-ar-ett-blandband-1.514489
Den är sorglig och hemskt bra.

Anna-Karin sa...

Ja just ja! Den glömde jag totalt bort... Får nog göra en egen recension av den till och med.

Maria sa...

Ah! där är han ju igen! Världens bästa sångare sjunger världens bästa låt! ;)