torsdag 2 april 2009

En riktig fuling


Jag har tidigare skrivit mig varm om Scott Westerfelds böcker här på bloggen, men känner att det är dags för en liten påminnelse om hur bra de är. För alla som gillar en riktigt bra bokserie med lite science fiction-inslag är böckerna om Tally Youngblood perfekta. Den första delen Ful släpptes på svenska i januari förra året och del 2 Ful eller snygg? släpptes i januari i år. Kanske kommer del 3 (Specials på engelska) i januari nästa år då på svenska? Det finns även en fjärde del på engelska, Extras.

Böckerna utspelar sig i en förmodad framtid där skönhetsidealet helt har gått överstyr. Det stora målet är att fylla 16 så man får skönhetsoperera sig och flytta till Snyggingstan, det normala anses som fult. Detta gäller även för Tally vars bästa kompis Peris redan dragit ifrån fulingarna och blivit snygg. Precis innan operationen träffar dock Tally Shay som ställer allting på ända. Måste man verkligen bli snygg? Är inte alla vackra som de är? Tally följer om än något motvilligt med Shay till en plats där alla vägrat den stora operationen och lever i sin egen skapade verkighet, utan alla högteknologiska hjälpmedel som finns.

Spänning på högsta nivå! Är man mer nyfiken på Scott Westerfeld kan man läsa hans eminenta blogg: www.westerfeld.com/blog.

Inga kommentarer: