onsdag 15 april 2009

Tema: Bra tysk musik

Eftersom vi kör lite Tysklandstema här på bloggen efter mitt besök i Berlin blir det idag massa shyssta tips på bra musik från Tyskland. Om du efterlyser ompaompa-musik och joddling kan du dock sluta läsa direkt för här ska tipsas om pop, rock och elektronisk musik!

Först ut:
The Notwist - bildades redan 1989 utanför München som ett post hardcore-band men sedan dess har soundet förändrats en hel del. Jag upptäckte dem 2002 med plattan Neon golden som är fylld av poppiga pärlor med mycket elektroniska influenser. Här kan du se en söt video med låten Pick up the phone:


Nästa band lägger sig ännu längre ut på det elektroniska spektrat med sin minimalistiska electropop:
Jeans Team - började som en duo och blev mest kända för sina video/performance art -uppträdanden på en nattklubb i Berlin. En trummis och en gitarrist tillkom och ljuv musik uppstod genast. Debutalbumet Ding Dong innehåller hitsingeln Keine melodien som ni kan titta på här:


Ytterligare ett band från Berlin är punkkillarna i:
Die Ärzte - 1982 revolutionerade de den tyska punkscenen och har sedan dess befunnit sig på just den tronen, även om musiken ibland slagit över både till ett rockigare och poppigare sound vid olika tillfällen. Originalmedlemmarna Farin Urlaub och Bela B har funnits med hela tiden men andra medlemmar har kommit och gått. Deras överlägset största hit är Männer sind Schweine och den kan du höra här:


Farin Urlaub har även släppt ett par soloskivor, där framförallt den första Endlich Urlaub! är en riktig favorit. När jag bodde i Berlin lyssnade jag och min kombo Kajsa på den sjukt många gånger. Och när Farin sjunger så här fint i en hyllning till The Smiths måste man faktiskt lyssna. Dessutom är det en fräsig video med vampyrtema!

Inga kommentarer: