fredag 15 maj 2009

Det är som en sjukdom, del 2

Igår avgjordes den andra semifinalen i årets Eurovision song contest och precis som efter den första följer här lite tips på författare från en del av de länder som tävlade:

Irland - Irlands bidrag igår var ju en ganska glad poplåt och det är precis vad författare Frank McCourt inte skriver om i sina böcker. I alla fall inte den första som är en av mina favoritböcker: Angela´s ashes eller Ängeln på sjunde trappsteget på svenska. Här är det irländsk misär och alkoholmissbruk när det är som värst, men åh vilken bra barndomsskildring det ändå är.

Polen - Samma år som jag föddes, 1978, fick polacken Isaac Bashevis Singer Nobelpriset i litteratur och det kanske gör att jag borde läsa något av honom snarast. Han har skrivit en rad uppmärksammade romaner om judarnas historia och de är säkerligen mer intressanta att läsa än det var att lyssna på Polens ganska slätstrukna ballad igår.

Norge - Alexander Rybak goes bananas med en fiol och är storfavorit till segern i ESC på lördag, men det är inte alla norrmän som är lika folkliga som han. Jo Nesbøs huvudfigur i sina deckarromaner, Harry Hole, är en ganska otrevlig typ med stora alkoholproblem, men man kan inte låta bli att gilla honom ändå.

Danmark - När jag fick reda på att Niels Brinck som tävlar för Danmark i ESC sjöng ledmotivet till min absoluta danska favorit TV-serie Anna Pihl så det var ju inte så konstigt att jag gillade Danmarks låt igår. Dock gillade jag författaren Christian Jungersens thrillerroman Undantaget ännu mer, definitivt en topp-5-bok för mig, läs genast.

Ungern - Mannen utan öde av Imre Kertész än en sån där bok som jag hela tiden planerar att läsa, men som det aldrig riktigt blir av att jag gör. Om romanen bara är lite bättre än vad sångarens och dansarnas scenkläder var snygga under Ungerns bidrag igår var så är den troligen läsvärd.

Ukraina - Jag mådde faktiskt lite illa under Ukrainas bidrag under gårdagskvällen då vulgoshow inte är riktigt min väska. Jag läser hellre om någon av de briljanta lilla novellerna Överrocken/Kappan eller Näsan av Nikolaj Gogol än att bevittna detta igen. Min favoritklassiker-ryss som är född utanför Poltava i Ukraina.

Estland - Om ni känner att Estlands etno/folkpop blir lite långrandig på lördag kan ni istället titta på lite fina bilder av Ilon Wikland. Välj (nästan) valfri Astrid Lindgren-bok för att se hennes vackra illustrationer.

5 kommentarer:

Maria sa...

Va roligt att du tipsar om böcker från schlagerländerna!
Håller med dig att det Ukrainas uppträdande gjorde en lite illamående.

Jag lyckades pricka in 9 av 10 låtar på semifinal 2. Enda jag gissade fel på var Justin-kopian från liatuen. blää vilken tråkig låt!

Anna-Karin sa...

Jag tipsade 8 av 10 så bättre än semi 1 iaf. :) Jag gillar faktiskt Litauen, väldigt olikt mig men så kan det gå! Synd att du inte kommer ner så vi kunde diskutera detta länge och väl!

Anna-Karin sa...

Glömde en sak, var kom Kroatien ifrån och tog en finalplats?! Mycket otippat tcker jag. Sen trodde jag att Albanien var lite för poppig för att gå vidare (har ju inte funkat så bra hittills) men hon fick kanske många "amy diamond-röster". :D

snowflake sa...

Och här kommer en smörig "jag håller med"-kommentar: Undantaget är en riktigt riktigt bra och tankeväckande bok.

Elin sa...

Jag är kär i Harry Hole./Elin