onsdag 13 maj 2009

Det är som en sjukdom

Alla som känner mig vet att jag har en speciell talang. En talang som trots ihärdiga försök vägrar försvinna. Saken är den att vid just den här tiden på året händer det något i mitt huvud. Det fastnar saker därinne som absolut inte borde fastna, och jag kommer ihåg saker som jag inte borde komma ihåg. Det är helt sant det jag tänker berätta för er nu:

Jag lider av Eurovision song contest-viruset. Jag och Björn Kjellman är precis lika störda i huvudet (nåja, han aningen mer än mig) men nu kommer vi till den roliga biten. Eftersom de flesta som läser den här bloggen gör det på grund av boktipsandet och inte för de obskyra referenserna till Serbien-Montenegros bidrag 2004 så följer här ett tips på en författare från några av de länder som tävlade i ESC-semi 1 igår:

Tjeckien - Franz Kafka är ju betydligt bättre på att skriva böcker än vad gårdagens tjeckiske sångare var på att sjunga. Hans mest kända bok heter Processen.

Belgien - Georges Simenon har skrivit en rad riktigt bra deckare (sammanlagt har han skrivit ca 300 böcker). Framförallt de om detektiven Maigret rekommenderas. Inte en enda dålig Elviskopia i sikte där till skillnad från igår.

Schweiz - Min favorit igår Highest heights med Lovebugs blir nog aldrig en lika stor succé som Herman Hesses roman Stäppvargen, men han fick i alla fall Nobelpriset i litteratur för bland annat den 1946.

Turkiet - Ytterligare en Nobelpristagare hittar vi här. Orhan Pamuk fick priset 2006 och har skördat stora framgångar med böckerna Snö, Istanbul: minnen av en stad och Mitt namn är röd. Turkiets bidrag igår lät som Turkiet brukar göra och kanske är det precis det samma med Pamuk.

Israel - Amos Oz är en nybliven favorit för mig och planen är att läsa fler böcker av honom än Hur man botar en fanatiker i år. Hans senaste bok, Rim på liv och död, verkar mycket mer intressant än gårdagens bidrag.

Island - Arlandur Indridason är min absoluta favoritförfattare när det kommer till spänningsgenren. Få kan bygga upp en sån bra historia, och få platser gör sig så bra i deckarmiljö som ett regnigt Island. Välj vilken som helst av hans romaner och du blir inte besviken. Island var ett av de lyckliga tio länder som gick vidare igår, helt välförtjänt.

Finland - ett land med många bra författare men en av de mest underhållande måste ju vara Arto Paasilinna. Med sin absurda humor skrattar man gott med honom istället för åt årets finska ESC-bidrag a'la E-Type.

Portugal - Världen fick upp ögonen på allvar för José Saramago 1998 när han vann Nobelpriset i litteratur för sin digra bokproduktion genom åren. Jag har inte läst något av honom men om hans böcker bara är hälften så bra som Portugals folkmusikdoftande bidrag vi fick höra igår får man vara nöjd.

Bosnien-Herzegovina - Precis lika mycket som jag gillade Reginas bidrag Bistro voda igår gillade jag Zulmir Becevic debutroman Resan som började med ett slut som kom för något år sen. Boken påminner om en biografi och beskriver en pojkes flykt från Bosnien och hur han försöker komma till rätta i sitt nya hemland Sverige.

2 kommentarer:

Camelia sa...

Vilken rolig idé att låta böcker "tävla" i samma klass som eurovisionsschalgerfestivalen! :) Läste bedömningarna med stort intresse. Det fanns många tips på författare som väcker läslust.

Anna-Karin sa...

Kul att du gillade det! Nu finns en del 2 också.