måndag 29 augusti 2011

30 days of books - Favoritklassiker

Jag är vanligtvis en ganska dålig läsare av klassiska böcker och föredrar i de flesta fall något lite modernare, men självklart tycker även jag att det finns flera riktiga guldkorn i den klassiska litteraturen.

En midsommarnattsdröm - William Shakespeare

Min stora favorit och husgud är ju trots allt William Shakespeare och det är framförallt hans komedier som jag tycker är allra bäst. Som till exempel En midsommarnattsdröm. En dråpligare och rörigare historia får man leta efter, och det är ju just det som gör det så fantastiskt.

Handlingen i korthet:
En ung kvinna flyr från Athen med sin älskade. Vad hon inte vet är att mannen hon förväntas gifta sig med följer efter henne, och även hennes bästa vän. De hamnar allihopa i en förtrollad skog där de möter både älvor och andra magiska figurer. I det sällskapet finner man en besynnerlig karaktär, Puck, som beslutar sig för att skoja lite med människorna. Det visar sig att med hjälp av lite förtrollad kärleksdryck och mycket fantasti kan man ställa till med en hel del oreda. Parallellt med den här historien får man även följa ett ganska hopplöst teatersällskap som gör sitt bästa för att sätta upp sin egen teaterpjäs...

Om man tycker att Shakespeares böcker är lite svåra att läsa, språket kan ju vara en försvårande faktor, kan man titta på väldigt många filmer och pjäser som bygger på hans historier. Det finns över 400 adaptioner (klicka här för hela listan) men här är några filmer som är väl värda att nämnas med länkar till deras sidor på http://www.imdb.com/ (International Movie Database). William Shakespeares originalverk inom parentes:

West Side Story (Romeo & Juliet), 1961
Romeo+Juliet, 1996
Romeo must die, 2000
Gnomeo & Juliet, 2011

10 things I hate about you (Taming of the Shrew/Så tuktas en argbigga), 1999

En midsommarnattsdröm (A midsummer night's dream), 1999

Mycket väsen för ingenting (Much ado about nothing/Mycket väsen för ingenting), 1993

She's the man (Twelfth night/Trettondagsafton), 2006

Resan till Melonia (The Tempest/Stormen), 1989

A Thousand Acres/Tusen tunnland (King Lear), 1997

My own private Idaho/På drift mot Idaho (Henry IV), 1991

The Lion King (Hamlet), 1994

Hamlet har filmatiserats så många gånger att jag inte ens mäktar med att länka till alla filmer så när det gäller dem får ni söka själva på http://www.imdb.com/!

Bilden är lånad från bokförlaget Penguins specialsidor om Shakespeare.

Inga kommentarer: